En el nostre dia a dia, almenys al món occidental, fem ús de tecnologies que tenen el seu origen, o bé pròpiament degut a la carrera espacial, o bé s’ha millorat la seva aplicació.

Sovint hi ha grans controvèrsies en l’ús de recursos en la investigació sobre l’espai exterior, i, darrerament les agències espacials dediquen esforços a fer conèixer que els beneficis van molt més enllà dels resultats científics, ja que són traduïts directament en aplicacions a la Terra, en el que s’anomena la Transferència Tecnològica.

El desenvolupament de millores de materials per usar a l’espai impliquen investigació que després serà aplicada directament a la nostra vida quotidiana, entre ells destaquem:

Telefonia mòbil i GPS

Tots els sistemes GPS són de navegació per satèl·lit basada en la tecnologia del programa espacial Galileo. Fent que ja gairebé no s’usin els mapes de carretera en paper. Al mateix temps les millores en navegació han fet que els avions siguin més precisos i segurs.

Medicina

Escàners TAC, els implants de còclea o la tècnica Lasik per a operacions de vista. Lents per fer ulleres més resistents a cops, termòmetres d’infraroig originàriament creats per mesurar  la temperatura de les estrelles són ara els termòmetres digitals.

Els aparells d’ortodòncia invisibles fets d’alumini policristal·lí (TPA) desenvolupat per la NASA per a la protecció d’antenes d’infraroig. Les investigacions actuals en hibernació i reducció de la tassa metabòlica dels cosmonautes tenen aplicacions directes a persones que han sofert infarts o amb malalties degeneratives.

Seguretat

Els professionals d’emergències com bombers i cossos de seguretat, usen materials ignífugs a base de fibres de polibenzimidazó (PBI) per protegir del foc i les altes temperatures. També els primers tancs d’aire pressuritzat varen ser dissenys per usar a l’espai.

Les bateries per a eines sense cables també són herència directa dels materials desenvolupats per a les missions espacials. El plàstic de silicona i poliuretà inventat per reduir l’impacte en els seients de les aeronaus, és ara el material que s’usa als matalassos per a un millor descans. La tecnologia amortidora de les botes usades en les missions Apollo, ara s’usen per fer calçat esportiu.

Ordinadors portàtils i càmeres de vídeo

Reduir la massa i el volum  de les coses que es porten a l’espai és vital. Les càmeres de vídeo que porten els mòbils actuals estan desenvolupades amb tecnologia espacial.

Tecnologia alimentària

Com el manteniment de les propietats nutritives en la conservació d’aliments,  en la dessecació dels mateixos i creació de suplements de qualitat.

Tecnologia solar i altres tecnologies sostenibles

La recerca en fonts d’energia eficients i lleugeres ha portat al desenvolupament de les cèl·lules solars de silici que porten les plaques solars. La ESA opera amb circuits tancats alhora de gestionar els recursos energètics, tractament d’aigua i aliments generant 0 residus i reaprofitant al màxim. Tecnologies que són aplicables a la sostenibilitat i cura del medi ambient globalment.